English (United Kingdom)
image image image image
Kissir Brana je izgrađena na reci Kissir na severoistoku Alžira  u blizini grada JIJEL, približno 1 km od obale Mediterana.Namena brane je snabdevanje vodom grada Jijel i navodnjavanje priobalnog područja.
Prvonek
Akumulacija Prvonek služi za snabdevanje pitkom vodom Vranjske Banje,Vranja, Bujanovca, Preševa. 
Brana Sarrath Brana je u izgradnji na reci SARRATH na zapadu Tunisa u blizini grada EL KEF i služi za snabdevanje vodom i navodnjavanje područja Boughanem i Mahjouba. 
Tunel - Interceptor Kolektor INTERCEPTOR Ušće-Veliko Selo je predviđen kao rešenje za prikupljanje i odvođenje otpadnih voda i dela atmosferskih voda iz centralnog beogradskog kanalizacionog sistema, uključujući Novi Beograd i Zemun, koje bi se prikupljale i odvodile nizvodno od grada u Dunav.

Pretraga

Aktuelnosti

Ko je trenutno online?

Imamo 51 gostiju na mreži

Tunel Harka

Tunel Harka

Hidrotehnički tunel Harka se nalazi u regionu Sejnane na severu Tunisa, udaljen oko 100 km zapadno od glavnog grada Tunisa.Hidrotehnički tunel Harka se nalazi u sklopu sistema za vodosnabdevanje severnog dela zemlje ( sistem brana i akumulacija povezanih cevovodima i tunelima za transfer vode ). Namena hidrotehničkog tunela Harka je da prevede vodu iz akumulacije Harka u akumulaciju Sejnane, i time da obezbedi dovoljne količine vode za vodosnabdevanje regiona severnog Tunisa.

Ukupna dužina tunela je 1 570 metara. Poprečni presek je kružni prečnika 2,40 m sa betonskom oblogom debljine 40cm.
Trasa tunela prolazi kroz geološki nepovoljan teren ( laporoviti škriljci ) sa visokim nivoom podzemne vode. Iskop tunela se izvodi mašinskim putem uz delimičnu upotrebu eksploziva. Duž cele trase javljaju se značajna procurivanja što uslovljava brzu reakciju i izvođenje radova na zaštiti iskopa.Iskop se izvodi u fazama tako što se nakon iskopa pojedine deonice postavljaju remenata i vrši zaštita iskopa putem torkret betona različite debljine.

Betoniranje sekundarne obloge se izvodi, takođe u fazama, nakon završetka iskopa i zaštite iskopa. Oplata koja se koristi za betoniranje je sistemskog tipa.
Radovi su započeti sredinom 2008.godine i završetak je planiran za kraj 2011.godine.